Stal Finesse dankt haar naam aan onze fantastische merrie Finesse. Finesse werd op 20 april 1987 geboren bij de Fam. Belt te Beilen. Dhr. Belt had Voltaire gekozen als partner voor zijn keurmerrie Vanessa (Gag XX x ster pref. merrie Rebecca x Gondelier x Interim x Vicomte).

Wij kochten haar als 2 jarige merrie bij Henk Nijhof te Geesteren (G) om er een goede fokmerrie van te krijgen. Voltaire en Gag XX stonden toentertijd bovengemiddeld op de gepubliceerde springindexen.In 1990 kreeg Finesse een hengstveulen van de volbloedhengst Mytens xx, genaamd Ivanhoe. Deze hengst werd in Nederland 2e bezichtigingshengst. Hij werd verkocht naar Canada, waar een klant van Ian Miller er nationaal 1.50 m. parcoursen mee springt.

In 1992 baarde Finesse weer een hengstveulen, dit keer van Wolfgang. Deze hengst, Kigali genaamd, strandde als 3 jarige in het verrichtingsonderzoek van het KWPN, maar vond in 1997 wel genade in de ogen van de hengstenkeuringscommissie. Tevens werd hij in 1997 kampioen bij de 5-jarigen tijdens de strijd om de IAN trofee onder Albert Zoer. Dat staaltje herhaalde hij in 1998 bij de 6-jarigen.

Kigali werd ook in 1997 te Lanaken wereldkampioen bij de 5-jarigen onder Nathalie van de Meij.

Nadat Finesse twee veulens had gekregen werd ze vakkundig opgeleid door Harold Haarman voor de springsport. Alle klassen van de landelijke ruitersport heeft ze helemaal doorlopen tot ze in 1995 meer dan 50 winstpunten had in het ZZ springen.

In alle klassen van de LR sport heeft ze wel rubrieken gewonnen en/of was ze voorin geplaatst.

Enkele opmerkelijke prestaties waren:

  • 2e in de finale ZZ om de Twentecup tijdens het CSI Twente 1994.
  • Puissance winnaar 1994 en 1995 over een muur van 2.15 m. tijdens Indoor Wierden.
  • 2e in het ZZ tijdens de Overijsselse kampioenschappen Outdoor 1994 en Indoor 1995.

Vele malen konden we Finesse verkopen, maar we wilden haar houden, met als doelstelling haar, na haar sportcarrière, in te zetten voor de fokkerij.Tijdens Indoor Wierden 1995 kwam er kontact met Emile en Paul Hendrix. Emile wilde de merrie wel verder opleiden en uitbrengen tot het hoogste niveau. Wij zouden de merrie dan terugkrijgen na haar sportcarrière, voor de fokkerij.In de week na Indoor Wierden verhuisde de merrie naar Baarlo.

Door het vakmanschap van Emile en het goede management bij Stal Hendrix veranderde Finesse snel van een landelijk ZZ paard naar een internationaal Grand Prix paard, wat o.a. leidde tot een nominatie voor het KWPN paard van het jaar tijdens Indoor Brabant. In april 1996 was de eerste Grand Prix zege een feit tijdens Indoor Aachen.

Tijdens het outdoorseizoen ontwikkelde de combinatie zich dermate goed, zodat ze opgenomen werden in het team dat Nederland zou vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Atlanta. Resultaat: het team werd 6e en individueel eindigde ze op de 30e plaats.

De merrie werd selectief ingezet. In de wintermaanden een rustperiode. Achteraf bleek dat de merrie 7 jaar lang op internationaal niveau goed mee kon komen.

Zij behaalde enkele Grand Prix overwinningen in:

  • Leeuwarden, Wiesbaden, Zuidlaren, Geneve, San Patriano en Geesteren.
  • Plaatsingen in Volvo Wereldbeker kwalificatie’s
  • Teamzilver en individueel 8e op het EK te Mannheim in 1997.
  • KWPN paard van het jaar 1997.

foto’s: Jacob Melissen

In 2002 besloten de Fam. Hendrix en wij dat er een eind aan de sportcarrière van Finesse moest komen zodat ze nog enkele jaren rustig in de wei kon genieten met eventueel een veulen aan haar zijde. Maar helaas werd ze op haar één na laatste concours ziek (koliek) en bleek een operatie noodzakelijk. De week hierna herstelde ze niet voldoende zodat een tweede operatie nodig was.

Het team dierenartsen die deze operatie uitvoerden zagen dat de kans op herstel nihil was en moesten besluiten om de merrie in te laten slapen.Hiermee kwam een onverwacht einde aan het leven van onze merrie Finesse.